Specialismen
Door mijn werkzaamheden bij medische psychologie en bij het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (destijds RadboudUMC) ligt mijn specialisme op het gebied van de lichamelijk onverklaarde klachten én bij psychologische klachten als gevolg van gezondheidsproblemen.
CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom)
Wanneer u last heeft van vermoeidheid dan kan het zijn dat u het chronisch vermoeidheidssyndroom (cvs) heeft. Deze diagnose wordt gesteld door een arts. U voldoet aan de criteria van cvs wanneer u 6 maanden of langer achter elkaar erg moe bent en daarnaast last heeft van een aantal bijkomende klachten. Deze klachten kunnen bestaan uit spier- en / of gewrichtspijn, keelpijn, hoofdpijn, concentratie- en / of geheugenklachten en niet uitgerust wakker worden. Het is voor u en de arts onduidelijk waar deze klachten vandaan komen en lichamelijk onderzoek heeft hierover geen duidelijkheid gebracht. Uitrusten of meer slapen biedt geen oplossing en u kunt (veel) minder dan voorheen. Misschien zit u wel in de ziektewet of komt u uw huis nog amper uit vanwege de vermoeidheid.
Deze klachten zijn te behandelen middels cognitieve gedragstherapie. Het uitgangspunt van deze behandeling is om te herstellen. Dit betekent concreet dat u straks in uw dagelijkse leven weer kunt doen en laten wat u wilt.
Een behandeling duurt ongeveer zes maanden en bestaat uit gemiddeld 10 – 12 behandelafspraken.
Door mijn jarenlange dienstverband bij het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV), voorheen onderdeel van het RadboudUMC, is mijn kennis en ervaring zeer uitgebreid met betrekking tot deze klachten.
Vermoeidheid na / bij kanker
Bij vermoeidheid na kanker is de moeheid meestal ontstaan rond de diagnose of tijdens de behandeling van de kanker. Vermoeidheid na kanker is een groot probleem dat vaak nog niet (h) erkent wordt. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 25% van de mensen drie maanden na het afronden van hun behandeling tegen kanker nog steeds ernstig moe is.
Middels cognitieve gedragstherapie is het mogelijk om te herstellen van deze extreme vermoeidheid. Onderdeel van een behandeling is, wanneer nodig, verwerking van het hebben gehad van kanker en angst voor terugkeer van kanker.
Een behandeling duurt ongeveer zes maanden en bestaat uit gemiddeld 10-12 behandelafspraken.
Angst voor terugkeer van kanker
Veel mensen die kanker hebben gehad houden last van angst voor terugkeer van de kanker. Rondom de controles neemt deze angst toe en dat is heel normaal. Wanneer de angst voor terugkeer van kanker dermate veel last veroorzaakt dat het uw leven beïnvloed dan kan het nodig zijn om een behandeling te overwegen.
De impact van angst voor terugkeer van kanker wordt nog weleens over het hoofd gezien waardoor behandeling achterwege blijft. Een behandeling kan juist helpen om de angst meer onder controle te krijgen zodat er ook weer ruimte komt om uw leven te leven zoals u het wilt en niet een groot deel van de tijd in zorgen te zitten.
Twee jaar heb ik als behandelaar meegewerkt aan een wetenschappelijk onderzoek bij het RadboudUMC naar de behandeling van angst voor terugkeer van kanker. De resultaten tijdens mijn behandelingen waren positief. Cliënten kregen meer controle over de angst waardoor zij minder angstig werden en hun levenskwaliteit toe nam.
Medische psychologie
Een hartaanval of hartinfarct, behandeld tegen kanker of misschien opeens geconfronteerd met diabetes. Het zal u maar overkomen. Wanneer mensen (plotseling) ziek worden of iets heftigs meemaken dan kan dit angst, spanning en verlies met zich meebrengen. Wanneer deze klachten niet vanzelf overgaan en u er last van blijft houden dan kan het helpen om daar over in gesprek te gaan om de balans weer terug te vinden.
Partner
Wanneer iemand ziek wordt dan voelt u zich als partner vaak machteloos. Er vinden verandering plaats die effect hebben op uw partner, uw zelf en jullie relatie. Misschien komt uw partner van de ene op de andere dag thuis te zitten van het werk, kan hij / zij niet meer praten, begrijpen jullie elkaar niet meer of is seksualiteit een probleem geworden. Jullie toekomst ziet er opeens heel anders uit dan verwacht. Dat betekent verlies en verlies doet pijn.
Soms kan het helpen om dan een aantal begeleidende gesprekken alleen of samen te hebben. Wanneer u hiertoe besluit is het goed om samen stil te staan waar het om gaat en of dit ook vergoed kan worden door uw zorgverzekeraar. Meer informatie hierover kunt u vinden onder Vergoedingen.